Po Albánsku môže ČEZ prísť o licenciu aj v Bulharsku

18.02.2013 Celý región

Praha 18. februára (TASR) - Tisícky Bulharov v minulých dňoch demonštrovali proti údajne predraženým cenám elektrickej energie. Protestujúci okrem iného žiadali aj zoštátnenie regionálnych štruktúr zahraničných poskytovateľov energie - českej spoločnosti ČEZ a rakúskej EVN. Českej firme tak teraz hrozia podobné problémy ako v Albánsku. Informoval o tom internetový portál E15.cz.

Rozhodnutie o možnosti odobratia licencie publikovala bulharská vláda prostredníctvom ministerstva energetiky. Po opakovaných protestoch bulharskej verejnosti inšpektori začali vyšetrovanie troch distribučných spoločností. Mnohým Bulharom sa totiž účty za elektrinu zdajú po skokovom zvýšení na prelome rokov neúnosne drahé. Podľa bulharského hospodárskeho týždenníka Capital sa z minimálnej mzdy v prepočte necelých 3400 Kč (133,92 eura) dá v najchudobnejšej krajine Európskej únie kúpiť 10-krát menej elektriny než napríklad vo Francúzsku.

ČEZ ale už skôr na vysvetlenie uviedol, že faktúry, ktoré zákazníci dostali v tomto roku, pokrývajú pre sviatky dlhšie obdobie. "Spoločnosť ČEZ si v Bulharsku v plnom rozsahu plní všetky svoje povinnosti, ktoré jej ukladá regulačný rámec stanovený tamojším energetickým regulačným úradom, ako aj všetky ďalšie právne záväzky. Preto kategoricky odmieta akékoľvek pochybenie, ktoré by teoreticky mohlo viesť k začiatku procedúry odobratia licencie," uviedla pre server Patria.cz hovorkyňa skupiny ČEZ Barbora Půlpánová.
 

Vyberte región